Egészséges kókuszgolyó

Mielőtt a receptbe belekezdek , gyorsan a cukorról, édesítőszerekről ejtenék néhány szót. Jelenleg épp alternatív cukorválságban vagyok. Néhány éve teljesen megörültem, hogy a nyírfacukor képében rátaláltam a cukor helyettesítőjére. És, ha nem is mindig mindenhez, azért előszeretettel használtam a nyírfacukrot. Emiatt szinte sokkolt a hír néhány hónappal ezelőtt, hogy a nyírfacukor hólyagrákot okozhat, így a használata befejeződött. Emiatt teljesen elvesztettem a bizalmam mindeféle új cukorhelyettesítővel, mint pl eritrit, stevia stb. Utóbbival más problémám is van, nagyon kiérződik az utóíze. Szóval nálunk most édesítésre marad a méz és a banán, ha pedig ezen ízek nem férnek bele egy-egy sütibe, akkor a rendes cukor vagy gyümölcscukor. Így módjával, de ezt vezettem be. Szóval emiatt nem nevezek meg semmilyen cukortípust, mindenki belátása szerint döntsön. Ha pedig van valakinek valami egészséges cukorpótlója, ne rejtse véka alá.

Nálunk az egyik tuti befutó desszert a kókuszgolyó.Néha még kókuszba sem forgatom bele, mert,ha sok gyerek van nálunk, akkor rohangálás közben csak szétszóródik mindenfelé a kókusz.

Igazából

2 receptet is tudok ehhez, mindekttő finom!

1.recept:

1 bögre reszelt alma- kb 300gr

1/3 bögre darált zabpehely- kb 100 gr

1/3 bögre kókuszreszelék- kb 100 gr

2 tk kakaópor

ízlés szerint cukor vagy édesítőszer.

Összegyúrjuk a hozzávalókat és hűtőbe tesszük néhány órára, hogy az alma fel tudja szívni a zabot. Én néha még botmixerrel is átdolgozom,majd jöhet a golyó formázás, és ezután a kókuszba forgatás.

2.recept:

Hasonló, mint az eredeti recept

Teljeskiörlésű kekszet ledarálunk- 500gr (pl a Győri Édesnek is van teljeskiörlésű keksze)

2-3 dl tej, amennyit az adott keksz felvesz

a keksztől függően esetleg még kakaó és cukor/édesítőszer.

Ezután pedig jöhet a kókuszreszelékbe való forgatás.

 

Jó étvágyat!

 

 stp60141.JPG